Nuffnang Code

Thursday, May 26, 2016

Coin Can Vanilla Coke Zahid Akademi Fantasia

Masih ingat Akademi Fantasia musim ke-2 tahun 2004? Siapa juaranya? Tak lain dan tak bukan Zahid!! Masa ni aku hanya mendengar cerita2 dari mulut orang sahaja. Sebab masa ni rumah pon rumah flat. Asterok pon takde. Atau dalam erti kata lain, aku fak asterok multi million blood-suckin company
Paparan tin can ini di bahagian hadapan adalah merupakan normal vanilla coke seperti yang lainnya
Tapi di belakangnya terpapar muka Zahid yang begitu hansemmm skali (kihkih)
Perbezaan can ini dengan yang lain, adalah di bahagian atas terdapat lubang yang hanya memuatkan duit syilling. Tapi di bahagian bawah,hanya mungkum seperti can biasa. Kalau dah penuh, kena tebuk atau korek lah ya hehehe Adakah can ini rare? nahhh bagi aku can ini biasa2 sahaja kerna ramai orang Malaysia memilikinya. Limited? Ya, pada pendapat aku ianya limited kerna pengeluarannya hanya terhad kepada beberapa tin sahaja. Jika dilihat full set koleksi can ini, terdapat 3 lagi design yang memaparkan muka Linda, Farah dan Adam. Adakah selebriti2 yang lain ini terdapat juga versi coin can? Kita sama2 tunggu p/s: aku syak Zahid pon tak simpan coin can mukanya sendiri
"Keep It Until Hard To Find"

Sunday, May 22, 2016

Acrylic Sign 4 in 1

Holaaaa semua!
Kali ni aku akan paparkan satu signboard yang aku dapat di Selangor. Jenis nya adalah berunsurkan acrylic back print sign. Jadi kalau tergarik atau calar di bahagian hadapan, tidak menjadi masalah bagi sign ini. Ketebalannya ada beberapa mm sahaja. Size nya pula adalah lebih kurang 1ft. tinggi, 1.2ft. lebar
Yang menariknya, sign ni terdapat 4 sekali jenama yang amat popular di amerika. Yang paling femes di antara keempat2 brand ni adalah Kickapoo joy juice. Yang dimiliki oleh Nugrape di amerika dan dimiliki oleh Permanis S/B di Malaysia
Brand yang kedua adalah Dad's root beer yang popular di Temasek suatu ketika dulu pada jaman 60-70an sebab mak aku cakap dia suka minum air ni pada jaman tu haha brand ni pon dimilik oleh Sun Crest
Korang penah minum air jenama Sun Crest? serius aku tak penah minum atau boleh kata kat Johor Bahru ni takde kedai yang jual air soda jenama Sun Crest ni. Ke, aku terlepas pandang?? Ataupun aku tak alert mungkin
Nu Grape yang poluar sejak 1930an,memang aku tak penah minum air ni haha dan tak ada info yang banyak aku perolehi pada otai2 soda. Maka aku tak perlu bercerita lebih lanjut tentang jenama yang satu ini, kang salah info hehehe kat Sarawak femes tak brand ni?
Jadi, sila bayar bila dihidang!
"Keep it until hard to find"

Thursday, February 11, 2016

Sunkist Bottled Drinks In Malaya

Assalamualaikum para blogger sekalian! dan salam sejahtera bagi yang selebihnya (the rest). Pelik betul kalau di direct translate ya hehe..ok memandangkan blog ni dah bersarang, atau lebih tepat dah berkubur, maka kena lah buat entry yang terbaru ye tak? aku bukan lah sesibuk mana pun. Tapi idea untuk mengarang tu belum datang. Kalau setakat nak up gambar, pergi FB je senang. Tak payah nak mengomel kat sini haha Ok, entry kali ni adalah berkait dengan jenama yang korang masih makan dan minum. Iaitu Sunkist. Mengikut sejarah, jenama sunkist ni dah ada sejak tahun 1952 lagi di USA sana. Tapi yang menjadi persoalannya, bilakah jenama ini masuk ke Malaya? Maksud aku, bukanlah buah oren sunkist tu, yang tu takde kena mengena dengan minat dan hobi aku pun. Maksud aku disini adalah botol oren soda sunkist. Bilakah ia start dijual di kedai2 runcit seluruh Malaya? Aku ada juga aku merisik2 khabar pada otai2 yang hidup di jaman popularnya botol yang satu ni. Tapi hambar. Tiada jawapan yang tepat. Aku google, pun tiada info yang sahih berkaitan botol sunkist ini di Malaya. Yang ada hanyalah pengalaman aku. Iaitu membeli air oren botol sunkist ini di kedai runcit dengan harga 60-80sen kalau tak silap aku pada tahun awal 1980-an. Dan botolnya harus dupulangkan balik. Terdapat bottle opener yang diikat dengan tali berhampiran chiller kedai tersebut. Tuang air ke dalam plastik yang disediakan, amik straw sebatang, and bayar. Botol yang aku maksudkan adalah seperti ini:-
Paparan tulisan cina di bahagian satu lagi:-
Terdapat satu lagi botol sunkist yang masuk Malaya yang aku jangka lebih awal dari botol di atas. Berdasarkan bentuk, ia mungkin lebih awal dari botol 'sos cili' diatas. Kalau aku salah,maafkan aku. Boleh rujuk kepada pakar2 botol seperti Megat, Blurguyz, Syam, Wadi dan yang lain2
Botol-botol seperti ini masih banyak lagi terdapat di belakang2 kedai runcit. So?
"Keep It Until Hard To Find"

Wednesday, August 12, 2015

Acrylic Sign Kilang Fraser & Neave

Kan aku dah cakap kalau orang bagi aku kertas A4 kosong pon aku ambik! Apelagi kalau signboard2 yang orang turunkan dari kilang dan tak diperlukan lagi untuk transform menjadi sampah. Tiada apa yg spesel tentang sign terbuang ni. aku cuma tertarik pada logo2 yang berbeda
Daripada pemerhatian aku terhadap sign yang berukuran 1ft. x 1 ft. ni, logo nya adalah dari bahagian minuman ringan berikutan daripada logo yang tertera pada botol plastik dan juga tin can yang ada pada masa sekarang ni Sign yang di bawah ini pula berukuran lebih kurang 1ft. x 2.5ft
Logo yang tertera di sign ini aku syak berasal dari bahagian produk tenusu sepertimana yang terdapat pada tin susu pekat F&N Benda2 seperti aku taklah gantung kat wall, tapi simpan aja di celah lemari sekadar untuk memenuhi ruang atau lubang diantara wall dan lemari. Kau paham tak apa yang aku cuba describe kan ni?
"Keep It Until Hard To Find"

Thursday, April 23, 2015

Fruitale Pocket File

Entry kali ni aku nak cerita pasal Ex girlfriend yang aku baru broke up sebentar tadi. Agak berat sebenarnya aku nak lepaskan. Tapi disebabkan kegedikkan dia yang tahap Mentibang laut, aku nyahkan dia dari hidup aku. Korang penah tau tak yang dia ni duta sabun Fruitale pada tahun 2013? Kau ape tau? Kau bukan minat Nora Danish pon
Aku menyesal masa ni aku tak selfie dengan dia. Tahun 2013 Kau pun tak tahu selfie kan? Hanya sempat snap pic depan2 sahaja. Watdehel
Amacam souvenir yang berupakan file folder yang diberikan oleh Cikgu Kamil ni? Kau tak minat Nora Danish memang la tak simpan benda ni kan?
Tiap kali aku merenung tepat ke arah file folder ni,aku jadi tak keruan. Kejap tengok nora,kejap tengok sabun. begitulah berlanjutan hingga ke Happy Ending. Kau tahu apa tu happy ending? Aku syak kau tak tahu kahkah watdehel
Terima Kasih kepada Editor majalah LISA di atas souvenir yang vavavoom nih. Menjadi peneman daku di kala sunyi. Kau tahu?
"Keep It Until Hard To Find"

MILO 1940's

Korang penah tengok tin Milo yang awal?
Milo lahir pada tahun 1934 di Sydney, Australia oleh Thomas Mayne.
Nama Milo ini diambil dari nama seorang karakter Greek iaitu Milo of Crotona. Kalau diperhatikan gambar yang tertera pada tin ini, seorang lelaki gagah yang membawa seekor lembu/seladang. Menggambarkan begitu gagahnya si Milo ni pada waktu itu. Dia ni juga seorang ahli gusti. Mirip stone cold steve austin lah agaknya pada masa itu. telah memenangi title Olympic sebanyak 6 kali. WOW!
Sebenarnya tin Milo 1940s ini adalah reproduction semasa Ulangtahun Nestle yang ke 100 pada tahun 2012. Ia juga merupakan coin bank. Serbuk Milo ni juga berbeza2 bagi setiap negara. Sebagai contoh, Milo Singapore dan Australia adalah lebih baik berbanding Milo Malaysia. Daripada pemerhatian aku, Milo malaysia mempunyai lebih banyak keladak yang tak larut bila ia sejuk. Korang pulak macamana?
"Keep It Until Hard To Find"

Tuesday, April 21, 2015

M.A.S.K Vampire

Kau penah tengok kartun mask? bagi sesiapa yang membesar pada tahun 1986-1987, pada masa itu dia masih kanak-kanak,ataupon pada masa tu dia dah akil baligh tapi pemikiran macam budak2, memang tak sah la kalau tak tengok kartun ni.ok karakter kali ini adalah bernama Floyd Malloy yang membawa motosikal berkuasa tinggi yang bernama Vampire. Vampire ni adalah dari geng jahat Venom.Karakter Floyd ni boleh la aku katakan agak menjengkelkan dengan nada suara yang agak sengau2 high pitch. Lagaknya memang agak Sarip Dol sedikit. Eksen kemain
Penampilan pertamanya adalah pada siri mask yang ke-52. Dengan rambut pacaknya yang semacam berapi, memang kompom dia ni power dalam street fight.
Bila ditukar ke battle-mode, ini lah rupanya. dari street bike,menjadi powerful jet beserta powerful cannon launcher.
Helmet yang dipakainya boleh memfire ball bearing dengan kata laluan 'buckshot' kahkahkah menarik bukan? Rugi lah kalau sapa tak tengok MASK ni..
"Keep It Until Hard To Find"

Tuesday, March 31, 2015

Tumbler MILO SEA Games XXI

Tempohari sewaktu ronda2 kat bundle Benut, Pontian, Johore, ternampak lah satu botol air yang tak berapa nak rare dan di letakkan di antara barang2 yang tidak dipedulikan orang. Dalam keadaan NOS, aku pon bertanya lah, Bang, ni berapa ringgit? RM1 jawab brader tu. Ah boleh la daripada balik tangan kosong
Mata aku amat tertarik dengan kaler hijau fluorosence yang memang trend MILO sejak dulu lagi. Dan benda yang menarik adalah ada 'tarikh' iaitu tahun 2001 botol air ini dikeluarkan sempena Sukan SEA yang ke 21 berlangsung di Kuala Lumpur Malaysia. Benda ni abang Dollah yang ajar aku. "Zal, kalau ada tarikh, ko mesti simpan" hahaha masih terngiang2 kata2 abg dollah pada aku
Di paparan belakang pula, kelihatan karakter Si Tumas iaitu yang bermaksud Si=SEA, TU= tupai dan MAS=Malaysia. Bila digabungkan, jadi lah SI TUMAS. Kelakar bukan? hahaha...watdehel
"Keep It Until Hard To Find"

Steel Can F&N Oren Crush

Tidak banyak yang aku perlu katakan tentang steel can yang satu ini. Dan tidak banyak kenangan aku dengan steel can ini,hanyalah pernah beli di stesen bas JB pada tahun 80an, minum, buang. Itu ajer.
Aku hanya tertarik pada tulisan Melayu Oren yang diceduk dari perkataan Orange sahaja. Selebihnya steel can ni tiada yang istimewa
Alamatnya juga boleh la menarik perhatian sedikit iaitu dilahirkan di Jalan Foss Kuala Lumpur. Ada kelainan ke rasanya dulu dengan sekarang? macam samaaaa je kottt..
"Keep It Until Hard To Find"

Sunday, March 29, 2015

Tabung Hero KUBB

Anda pernah lihat Superhero ini? Pernah dengar bank Kewangan Usaha Bersatu Berhad? KUBB? Pernah tengok iklan superhero ni kat TV? Seingat aku lah, iklan KUBB ni disiarkan di tv pada tahun 1987/1988. Dan pada waktu itu memang menjadi kegilaan lah para budak2 macam aku ni untuk mendapatkan tabung superhero tersebut. padahal takdelah istimewa sangat karakter ni. Mungkin pengaruh iklan agaknya. Ataupun pengaruh rakan2 sebaya yang membuka akaun tabungan dan tabung hero ni diberikan percuma. Staf2 mereka dengan giat membuat promosi dari sekolah ke sekolah. Memang masyuk la pada masa itu. Digalakkan menabung katanyaaa..bila dah penuh, kena pergi ke bank di area Tropical Inn JB untuk mengeluarkan duit syiling dalam tabung tersebut. Ahhhhh satu kerja pulak asek nak pegi bank keluarkan duit syiling dari dalam tabung ni. Sebab di bawah tabung ni, terdapat satu lubang kunci yang hanya boleh dibuka oleh pehak bank sahaja. Dengan berbekalkan kepakaran McGyver, habis naik lompong lubang kunci di bawah tabung ni aku kerjakan. Bila dah lompong, boleh lah dikeluarkan duit tanpa perlu pergi ke bank hahaha sudahnya Busur dengan Anak Panah hero ni entah hilang kemana kahkahkah watdehel....
"Keep It Until Hard To Find"

Visor Cap SUDI

Pada bulan Mac hingga April ini, dikhabarkan Malaya akan dilanda kepanasan yang melampau.Dijangkakan sehingga akhir April. Paras air pun aku tengok dah semakin berkurangan, walaupun di JB ni memang hujan setiap petang. Pelik bukan?
Jadi untuk persediaan musim panas yang ekstrim ni, boleh lah kiranya aku menyarankan untuk para pembaca blog mengarut ini memakai topi penghadang sinar mentari yang didatangkan dari jenama Allahyarham Sudirman Haji Arshad iaitu SUDI, sejenis jenama air minuman soda keluaran tempatan. Barang ni aku dapat dari hasil perkongsian pembelian dengan abang Dollah ke Azrul Kota kalau tak silap aku. Antaranya adalah berwarna kuning. Yang aku punya dapat kaler suci iaitu Putih. Saiz nya adalah standard ukur lilit kepala orang dewasa. Terdapat pelbagai merchandise SUDI yang dikeluarkan pada tahun 1991, dan ini adalah sebahagian daripadanya
"Keep It Until Hard To Find"

Thursday, March 26, 2015

Yeo's Minuman Air Tebu

Aku tak pasti sama ada aku pernah atau tidak membuat entri ini. kalau ditelek pada gambar, macam dah lama aku snap pic ni. tapi tak apalah, aku up aje lah botol yang tak seberapa ni. Kilangnya dekat aja di rumah aku. Di kawasan pandan, Johor Bahru iaitu Yeo Hiap Seng. atau nama singkatannya Yeo's. Pengasas yang berasal dari China, yang memasuki pasaran di Temasek dengan berbekal kan produk kicap pada seawal tahun 30-an. Di antara minuman botol yang terakhir pengeluaran yeos di Malaya, seingat2 aku la, botol ini aku dapatkan dari sedagher Fitri Ipoh Perak. Kalau salah tolong betulkan ya bro Fitri haha..aku tertarik dengan color air yang berada di dalam botol. Hijau menyala! sebab seingat aku sepanjang akhir tahun 80-an, aku hanya beli air botol ini yang berperisa Soya dan juga Teh Bunga yang berwarna seperti air kencing tu. Kaler hijau tak masuk pasaran Johor Bahru ke? Dengan sebab itu lah aku macam jakun sikit apabila ternampak botol air berwarna hijau ini
Bila diamati secara dekat, perisa air ini adalah Minuman Air Tebu! kenapa pasaran JB tak masuk perisa air tebu ni! damn!
Ingatkan di refill dengan air hijau ke ape, ropanya memang betul air tebu hahaha watdehel....
"Keep It Until Hard To Find"

Monday, March 2, 2015

Poster Hotlink Siti Nurhaliza Fantasia Tour

Semoga hari2 yang mendatang ni dibekalkan dengan semangat untuk mengupload pic kat blog ni. Bila nak start tu memang amat payah dan berat untuk memikirkan apa barang yang nak di upload. Dan apa ayat yang nak di ngomelkan. Almaklumlah kawan pun dah kurang, musuh di alam maya pun dah berkurang. Jadi tiada modal untuk aku menjadi penglipur lara kat blog merapu ni. So hari ni barang takde lah garang sangat. Boleh juga dianggap sampah bagi sesetengah pihak. Tapi kalau hati dah suka, apa boleh buat ye dak?
Konsert yang diadakan pada tahun yang aku boleh andaikan dalam tahun 2003-2004, berdasarkan pada En.Google dimana pada tahun itu Siti Nurhaliza di sponsor oleh maxis.
Bagi yang sudah memakai handphone canggih masa ni, iaitu skrin berwarna, boleh di download gambar2 Siti ni di handphone masing2 yang aku juga tidak tahu apa tujuannya. Mungkin untuk menghiasi wallpaper handphone diorang kot??
Bagi yang menggunakan handphone monophonic seperti aku pada masa itu, iaitu Nokia 8310, boleh la membeli Logo Operator Siti ni yang aku juga tidak tahu apa tujuan nya. Mungkin mengada2 nak menghiasi paparan handphone mereka. Ah aku pon sama masa tu. Pakai logo operator mata berkelip2. Kalau diingatkan, memang la kelakar. Entah hape hape entah masa tu hahaha
'Keep It Until Hard To Find'

Wednesday, February 25, 2015

T-shirt Drinho

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua followers blog ini. Last post aku tengok adalah pada bulan May 2013! mak ai punyalah lama aku bercuti. Adakah disebabkan permainan barang karat ini semakin hambar? ataupon hanya tinggal sampah? ataupon semua barang 'garang' sudah disapu oleh runner? ataupun di pasar2 karat, semua main belakang? maksud aku, barangan sampah diletakkan di meja, yang power2 disorokkan di belakang dan hanya orang tertentu sahaja boleh memiliki barang tersebut? Owh begitu indah permainan mu..hehehe tapi takpe,itu hanya mukaddimah untuk permulaan tahun 2015 ini. Harapan dari aku hanyalah semoga arena karat ini semakin berkembang dan bertambah jumlah kolektor dari semasa ke semasa dan all the best bagi kolektor2 baru! Bagi permulaan tahun 2015 ini, aku pon pening nak up barang apa..dengarnya macam banyak barang,tapi sebenarnya takde kahkah..ok barang ni kalau tak silap aku dapatkan dari kolektor tersohor iaitu Dato Chua dengan harga rm30 (correct me if im wrong Dato hehehe)
Jenama air lokal yang dimiliki oleh syarikat Lam Soon, memang amat popular pada tahun 80an. Baju ini aku dapat dalam keadaan New Old Stock. Berukuran sangat kecil dan mungkin hanya boleh disarung pada budak kecik ataupun kekasih gelapku yang mempunyai body persis Nora Danish.
Dengan tagline nya 'Cools you down', terdapat beberapa flavour yang anda boleh check sendiri di kedai2 runcit, yang bagi aku air minuman ini boleh la kiranya menjadi pilihan kedua bagi aku jika tekak kekeringan.
Keep It Until Hard To Find

Wednesday, May 22, 2013

Tray Ang Sai Maria Menado

Tray yang berjaya diperolehi suatu ketika dulu berikutan pertolongan dari seorang teman baik dari Temasek, kini baru lah dapat di upload setelah menjalani proses pem 'frame' an oleh seorang teman baik juga yang berada di Temasek. Hasil kerjanya memang agak teliti. Ukurannya pun memang tepat. tak seperti di sesetengah kedai frame yang buat kerja dengan chincai sahaja tanpa mengira 'value' barang tersebut.
Tray yang berasal dari Temasek ini memaparkan seniwati Datuk Maria Menado yang berasal dari Manado, Sulawesi Utara, dibesarkan di Ujung Padang Makassar, Indonesia berjaya menempa nama yang besar di industri perfileman Temasek dan juga Malaya. Popular dengan filem Pontianak yang menjadi hit pada tahun 1957, Maria Menado juga pernah berkahwin dengan Sultan Pahang pada tahun 1963 dan membintangi filem Hindi bertajuk 'Singapore' bersama Shammi Kapoor. Tray ini jika diamati dari dekat,mempunyai lapisan filem yang amat nipis dan jika tercalar sikit,memang menampakkan kesan dan dengan sebab itu lah aku telah mem frame kan ia..dilapisi persplex di papan pemukanya. Bertatahkan logo legendary F&N, beserta tulisan Jawi 'Singa Merah' dan Ang Sai, tray ini wajib dimilik oleh setiap pengumpul barangan Fraser & Neave.
Bagaimana?
"Keep It Until Hard To Find"

Monday, May 20, 2013

Album Piala Dunia Espana 1982 Ovaltine

Hai Salam Sejahtera kepada para blogger yang masih setia mengujungi blok buruk yang semakin merudum kepopularannya dari sehari ke sehari..haishhh..al maklumlah ada juga yang memberi kata2 semangat untuk meneruskan nyawa blog ini dan tak kurang juga yang memuji, "blog?? sooooo yesterdayyyyy" kahkahkah lantaklah..kau ada? so aku pun malaslah nak berceloteh tentang perangai sesetengah pehak yang masih tak habis2 mengkondem usaha bangsa sendiri..buatnya tidak,tahun ak kondem aja..so barang kali ini, disebabkan orang2 johor yang semakin rancak di dalam sokongan arena bolasepak, aku paparkan sebuah stiker album yang di keluarkan oleh Ovaltine jenama minuman malt yang sangat popular pada masa dahulu. Stiker album ini dikeluarkan sempena kempen Piala Dunia pada tahun 1982 yang diadakan di Madrid, Sepanyol. Jika dilihat pada muka hadapan stiker album ni, terdapat satu logo yang tertera OVALTINE MINUMAN RASMI SUKAN OLIMPIK SEJAK 1932. cool huh?
Stiker album ini juga berjaya aku rampas dari seorang teman bernama Khoo Boon Keat. Dimanakah beliau sekarang ni ya...kahkahkah
Jika para blogger berpeluang menatap stiker album ini dengan lebih detail,anda semua pasti teruja dengan kessungguhan pemilik stiker album ini kerana beliau sangat rajin untuk mengupdate segala keputusan perlawanan dari awal sehingga final Piala Dunia 82 ini. Dan jika dilihat untuk perlawanan akhir diantara West Germany menentang Italy berkesudahan 1-3. dan jaringan Italy dihasilkan oleh Rossi, Tardelli & Altobelli
Diantara team feveret yang smepat aku upload adalah Argentina. Kelihatan Diego Maradona berada disitu nampaknya. Hand of God?? Maradona! You Shaitt!
Untuk England pula, kelihatan Kevin Keegan dan Bryan Robson disitu. Yeahhh!!
Dan juara, dirampok oleh Italy!!
Terdapat juga iklan di bahagian dah nak belakang iaitu bagaimana caranya album ini boleh didapati, berapa keping stiker kesemuanya,botol air percuma, Kupon Gol Keemasan, bla..bla..bla..
Hal Ehwal kira macam buletin Avaltine pon ada juga..
Dan yang terakhir, komik yang sangat old skool bagi aku, cara lukisan serta ayat yang digunakan
Bagaimana?

Friday, February 1, 2013

Cow & Gate Vintage Feeding Bottle

Aku tidaklah bermain2 dengan barangan tenusu, tetapi tempohari ada seorang runner Ipoh yang aku sangat senang berurusniaga dari dulu sampai sekarang, membuat jualan sebutir feeding bottle lama yang agak menarik perhatian aku di salah sebuah kelab di laman sosial. Dan Botol Suapan ini memang aku tak pernah simpan dan tak pernah ada malahan tak pernah tertarik untuk membelinya
Disebabkan jenama yang didatangkan oleh 'Cow & Gate', embossed nya yang agak jelas kelihatan, membuatkan aku membeli dengan pantas walhal ianya sudah berada beberapa jam untuk dijual kepada umum. Mungkin orang lain tidak berminat akan feeding bottle ini..tetapi aku lihat berderet pulak ya tin Cow & Gate di ruangan display para kolektor..1940s? Mungkin...
"Keep It Until Hard To Find"