Wednesday, May 22, 2013

Tray Ang Sai Maria Menado

Tray yang berjaya diperolehi suatu ketika dulu berikutan pertolongan dari seorang teman baik dari Temasek, kini baru lah dapat di upload setelah menjalani proses pem 'frame' an oleh seorang teman baik juga yang berada di Temasek. Hasil kerjanya memang agak teliti. Ukurannya pun memang tepat. tak seperti di sesetengah kedai frame yang buat kerja dengan chincai sahaja tanpa mengira 'value' barang tersebut.
Tray yang berasal dari Temasek ini memaparkan seniwati Datuk Maria Menado yang berasal dari Manado, Sulawesi Utara, dibesarkan di Ujung Padang Makassar, Indonesia berjaya menempa nama yang besar di industri perfileman Temasek dan juga Malaya. Popular dengan filem Pontianak yang menjadi hit pada tahun 1957, Maria Menado juga pernah berkahwin dengan Sultan Pahang pada tahun 1963 dan membintangi filem Hindi bertajuk 'Singapore' bersama Shammi Kapoor. Tray ini jika diamati dari dekat,mempunyai lapisan filem yang amat nipis dan jika tercalar sikit,memang menampakkan kesan dan dengan sebab itu lah aku telah mem frame kan ia..dilapisi persplex di papan pemukanya. Bertatahkan logo legendary F&N, beserta tulisan Jawi 'Singa Merah' dan Ang Sai, tray ini wajib dimilik oleh setiap pengumpul barangan Fraser & Neave.
Bagaimana?
"Keep It Until Hard To Find"

Monday, May 20, 2013

Album Piala Dunia Espana 1982 Ovaltine

Hai Salam Sejahtera kepada para blogger yang masih setia mengujungi blok buruk yang semakin merudum kepopularannya dari sehari ke sehari..haishhh..al maklumlah ada juga yang memberi kata2 semangat untuk meneruskan nyawa blog ini dan tak kurang juga yang memuji, "blog?? sooooo yesterdayyyyy" kahkahkah lantaklah..kau ada? so aku pun malaslah nak berceloteh tentang perangai sesetengah pehak yang masih tak habis2 mengkondem usaha bangsa sendiri..buatnya tidak,tahun ak kondem aja..so barang kali ini, disebabkan orang2 johor yang semakin rancak di dalam sokongan arena bolasepak, aku paparkan sebuah stiker album yang di keluarkan oleh Ovaltine jenama minuman malt yang sangat popular pada masa dahulu. Stiker album ini dikeluarkan sempena kempen Piala Dunia pada tahun 1982 yang diadakan di Madrid, Sepanyol. Jika dilihat pada muka hadapan stiker album ni, terdapat satu logo yang tertera OVALTINE MINUMAN RASMI SUKAN OLIMPIK SEJAK 1932. cool huh?
Stiker album ini juga berjaya aku rampas dari seorang teman bernama Khoo Boon Keat. Dimanakah beliau sekarang ni ya...kahkahkah
Jika para blogger berpeluang menatap stiker album ini dengan lebih detail,anda semua pasti teruja dengan kessungguhan pemilik stiker album ini kerana beliau sangat rajin untuk mengupdate segala keputusan perlawanan dari awal sehingga final Piala Dunia 82 ini. Dan jika dilihat untuk perlawanan akhir diantara West Germany menentang Italy berkesudahan 1-3. dan jaringan Italy dihasilkan oleh Rossi, Tardelli & Altobelli
Diantara team feveret yang smepat aku upload adalah Argentina. Kelihatan Diego Maradona berada disitu nampaknya. Hand of God?? Maradona! You Shaitt!
Untuk England pula, kelihatan Kevin Keegan dan Bryan Robson disitu. Yeahhh!!
Dan juara, dirampok oleh Italy!!
Terdapat juga iklan di bahagian dah nak belakang iaitu bagaimana caranya album ini boleh didapati, berapa keping stiker kesemuanya,botol air percuma, Kupon Gol Keemasan, bla..bla..bla..
Hal Ehwal kira macam buletin Avaltine pon ada juga..
Dan yang terakhir, komik yang sangat old skool bagi aku, cara lukisan serta ayat yang digunakan
Bagaimana?

Friday, February 1, 2013

Cow & Gate Vintage Feeding Bottle

Aku tidaklah bermain2 dengan barangan tenusu, tetapi tempohari ada seorang runner Ipoh yang aku sangat senang berurusniaga dari dulu sampai sekarang, membuat jualan sebutir feeding bottle lama yang agak menarik perhatian aku di salah sebuah kelab di laman sosial. Dan Botol Suapan ini memang aku tak pernah simpan dan tak pernah ada malahan tak pernah tertarik untuk membelinya
Disebabkan jenama yang didatangkan oleh 'Cow & Gate', embossed nya yang agak jelas kelihatan, membuatkan aku membeli dengan pantas walhal ianya sudah berada beberapa jam untuk dijual kepada umum. Mungkin orang lain tidak berminat akan feeding bottle ini..tetapi aku lihat berderet pulak ya tin Cow & Gate di ruangan display para kolektor..1940s? Mungkin...
"Keep It Until Hard To Find"

Wednesday, January 30, 2013

M.A.S.K Condor

Anda kenal dengan mamat ni? dengan Ray-ban nya yang berlensa chrome, suka berfoya2 dan berperangai yang cool sentiasa membuatkan aku yang masa tu berumur 7 tahun padan tahun 1986, amat tertarik dan memaksa arwah ayah aku untuk membelikan mainan keluaran KENNER ini. tapi kalau nak beli, kena lah kumpul duit raya dahulu. dan aku bernasib baik ketika itu aku tinggal di Temasek dan proses pembelian menjadi lebih mudah kerana di deretan kedai yang berada di Clementi Ave 5 menjual pelbagai mainan ketika itu. Kalau sekarang ni, mana dapat lagi nak dapat mainan original di kedai runcit ye tak?
Mari aku kenalkan dengan kasanova yang bernama Brad Turner ni. hobinya part-timenya ialah bermain alat muzik
Dan kerja full-time pula adalah menjadi ahli kumpulan M.A.S.K yang aku pun tak tau berapa gaji yang dibayar oleh Matt Tracker kepada Brad Turner ni untuk memerangi ancaman team jahat iaitu VENOM. kondisi yang disimpan masih elok lagi..cume ada tertanggal cat di sana sini. Motorsikal berwarna hijau yang digunakan berbentuk amat pelik sekali tetapi amat cool dan sesuai dengan perilaku Brad Turner ni. Nama motorsikal ini adalah CONDOR
Brad Turner ni boleh dikategorikan sebagai 'Bad Boy' di dalam M.A.S.K ni dan pada setiap episod, watak dia ni pasti ada. Jarang la dia takde..aku dan kawan2 masa tu memang ternanti2 kan condor beraksi di hadapan kaca tv
Apabila bertemu dengan pihak lawan iaitu VENOM, battle-mode perlu diaktifkan dan motorsikal akan berubah menjadi helikopter. Cool kan? dan headlight depan boleh mengeluarkan laser-gun untuk menembak jatuh pihak VENOM.
Kelihatan Condor beraksi di udara. Helmet atau MASK yang digunakan, boleh mengeluarkan pancaran hologram dengan menyebut 'Hocus Pocus' dan muncul lah pelbagai objek atau illusion yang boleh menghalang dan menakut2 kan VENOM. dan MASK untuk Condor ini terdapat dalam 2 versi. yang pendek dan yang panjang sampai ke dada. yang aku punya ni adalah versi pendek
Memang kasanova betol lah mamat ni..sampai kan awek VENOM pon dinguratnya..haishhh
"Keep It Until Hard To Find"

Thursday, January 10, 2013

Tin SUDI Keropok

Minggu lepas ada seorang teman di kawasan tengah bandar Pontian Johor, telah mengoffer sebuah can yang masih berada di dalam tangan kolektor,tetapi agak jarang2 berada di pasaran antik. Katanya ada lebih..jadi aku bertanyakan lah harga..dan dia kata, kau ambik jelah..tak payah bayar.tapi kau kena terima apa jua keadaan tin ni seadanya! haha..maka selepas bertemu can ni, alamak..dah macam keropok ikan yang baru lepas digoreng! tapi takpe, sebab aku berpegang pada amalan 'Jangan sombong pada barangan huduh' sebab boleh dijadikan sebagai 'Ibu' sebelum ketemu dengan barangan yang lebih elok
Kalau diperhatikan, keadaan tin can ni memang remuk teruk. Kalau kereta kemalangan, ni dikira total lost lah ni. memang hantar scrap saja, tapi takpe, aku cuba untuk ubah-elok tin can ni
dengan menggunakan ranting kayu, aku dok jolok2 di dalam bahagian body tin can ni yang pada asalnya berwarna merah menyala, tetapi kini telah pudar warnanya dan berperisa Kola
Alignment juga telah dibuat untuk memperelokkan muka Sudirman yang telah kerepot ni
Pembuatannya kelihatan beralamat di Melaka
Terima kasih daun keladi diucapkan kepada teman yang memberi tin can yang tidak seberapa ni,tapi aku amat hargai!
'Keep It Until Hard To Find'

Tuesday, January 8, 2013

Selamat Tahun Baru 1978

Selamat Menyambut Tahun Baru 2013! disebabkan kesibukan kerja pada akhir tahun,nak audit pejabat ni,nak audit kaunter tu, memang tak menyempatlah aku nak update blog yang dah bersarang tabuan ni. berikutan tahun pun baru, maka aku paparkan kalendar lama yang dikeluarkan pada tahun 1978 oleh Asia Radio yang berpengkalan di Temasek yang membawa barangan elektrik Siera. Tema tahun ini adalah bermotifkan sukan yang tiada sangkut paut pon dengan barangan elektrik Siera
Jom kita tengok model2 yang agak memberansangkan dan meransangkan pada tahun itu. Untuk awal tahun, bulan Januari dan Februari, masih mood tengkujuh, kita main indoor jelah iaitu sukan Baling. kalau sekarang ni la ada chick yg main bowling macam ni, macamana lah agaknya nya. agaknya aku boleh la menjuarai kejohanan Bowling Longkang pada tahun 1978 haha
Apabila cuaca dah panas sikit, boleh la kuar rumah untuk bermain bola padang di bulan Mac dan April
Cuaca May dan Jun amatlah sesuai untuk bermain golf memandangkan keadaan yang tidak berapa nak berangin sangat...
Tapi tak perlu la pakai jacket bagai ke sweater ke kan..ha kan dah panas..kene bukak zip tu haaaa..tapi yang aku tak boleh blah,rambut dia sebijik macam rambut seorang rakan karib ku di Putrajaya..nak kate rambut bukan rambut,nak kata tanglung pon bukan..kahkahkah
Aku macam pernah pergi tempat ni kat Temasek..tapi macam ingat2 lupa..ada sesiapa boleh refresh aku semula?
Oiiiii jom maen hoki OOOiiiiiii!
Dan yang terakhir adalah bulan November dan Disember..bulan yang santai2 sesuai untuk bermain tennis
Tapi jahat betul la cameraman ni suke amik shot yang kurang sopan..ada pulak halangan loket jade tu ya hahaha
Amacam? ada yang berkenan di hati pada awek2 jaman 1978? Semoga sesiapa yang belum bertemu kekasih hati, moga2 tahun 2013 ini membawa luck untuk korang bertemu jodoh hehehe
"Keep It Until Hard To Find"

Wednesday, December 19, 2012

Hari Natal 2012

Baru2 ni aku pegi ke Zam-Zam Murtabak di Masjid Sultan, Temasek, ternampak lah pada satu tin yang agak ringkas designya, tapi at least ada lah jugak, daripada sikap pemalas segelintir marketing manager yang goyang kaki, asek2 design ituuuu je sepanjang tahun. Kami dah bosan! Dengan memaparkan imej Santa Claus bersama open happiness, tin can ini boleh la disimpan untuk koleksi..
Di Bahagian belakang, macam biasa trademark Coca-Cola
Pesanan untuk Santa: Mata tu kawal sikittt..jangan dok jeling Minah Saleh sangat k
'Keep It Until Hard To Find'

Friday, December 14, 2012

Steel Can Schweppes Bir Halia

Geram punya pasal berikutan malam tadi pertembungan di antara Harimau Malaya Vs. Gajah Putih di Stadium Supachalasai, Bangkok, membuatkan aku ingin memosting entry yang menggambarkan kegeraman aku terhadap Referee K-Pop yang membuat tindakan yang tidak setimpal ke atas perlawanan malam tadi di 2nd leg separuh akhir AFF Suzuki Cup 2012
Can ini pernah diposting oleh Che Mat tapi datangnya dari jenama soda yang berlainan. Kali ini, Can ini didatangkan dari jenama Schweppes dan berperisa Bir Halia, tetapi Halal diminum, mempunyai badan yang keras hingga digunakan untuk acara Baling Tin di Fun Fair sekitar Malaya pada tahun 80-an. Dibuat untuk Yeos Malaysia
Seingat aku, kali terakhir aku pegi ke Fun Fair dan main Baling Tin ini adalah pada tahun 1987 di Fun Fair Flat Larkin Johor Bahru bersama atuk dan nenek aku. masa tu RM1 untuk 3 bola kalau tak silap. ataupun RM2 utk 5 bola.aku tak ingat dah.tapi yang aku ingat, tin can besi ni ada 6 bijik. disusun secara 3 level. Level 1 tiga tin, level 2 dua tin, dan level 3 satu tin. Baling sekali tak jatuh. Baling 2 kali pun tak jatuh. 3 kali, 4 kali, tak jatuh2 jugak. Amboi, berat sangat ke tin ni? ke balingan aku yang tak cukup power? tinggal lagi satu bola, geram punya pasal, tunggu mase sesuai budak cina yang jaga booth Baling Tin ni toleh ke belakang nak pungut tin yang jatuh, 1, 2 , 3! baling kat tengkuk dia! lariiiiiii! kahkahkah! rupanya, ada brader2 kat situ bagitau, rahsia diorang tanak bagi tin2 tu jatuh, diorang memasukkan batu2 kecil ke dalam tin can tersebut, supaya ia menjadi berat sedikit dan tidak mudah jatuh apabila dibaling dengan bola getah warna coklat,hijau, merah tu. Ka Ni Na betol!
'Keep It Until Hard To Find'

Thursday, December 13, 2012

Botol Canada Dry

Rasanya macam dah lama tak buat entry tentang botol. Diharap botol2 Malaya ini masih mempunyai peminatnya ya. ataupun ramai yang sudah game? haha..botol yang dipaparkan kali ini adalah didatangkan dari jenama Canada Dry yang sezaman dengan minuman Hi-Spot. Kali terakhir aku melihat botol Canada Dry ni di area Parit Jawa di Batu Pahat, Johor. Dibiarkan di belakang lorong2 kedai. La ni, jangan cakap se crate, sebotol pon dah payah nak jumpa. Agaknya sape lah yang kebas tu ya hehehe...
Dan yang sedihnya, seorang teman aku di Kota Tinggi, Azrul KOLEK, telah lama mintak gelas Canada Dry dari aku. Tapi sampai ke hari ni masih belum carik2 lagi gelas tu berikutan semua dah dimasukkan dalam kotak hahaha
'Keep It Until hard To Find'

Wednesday, December 12, 2012

Mug Air Mancur

Tempohari dalam takde keje kat Benut, Pontian. Malamnya pusing la ke Bundle Benut. Nampaknya kali ni rejeki tak menyebelahi aku. Tiada apa barang yang layak dibawa pulang. Tapi terserempak juga dengan satu mug yang bagi aku ada sedikit lucu jika dimasukkan kedalam senarai koleksi mug2 aku iaitu Mug Jamu Bersalin haha
Di sebelah kiri tertera Air Mancur
Di sebelah kanan pula tertera Jamu Bersalin Tetap Langsing Dan Ayu
Harga? 50sen sahaja cash n cary hehehe..salah satu barang yang mengarut dalam simpanan!
'Keep It Until Hard To Find'

Tuesday, December 11, 2012

Poster Schweppes 1986

Bulan lepas ke Rengit, singgah la ke rumah seorang teman yang banyak membantu dalam misi pencarian di area Pontian ini. tiada ape yang dibawa pulang, hanyalah poster ini aja..
Poster yang nak diketengahkan kali ini datangnya dari jenama soda yang agak lama bertapak,yang masih elok kondisinya,cuma ada beberapa bekas dawai kokot berikutan tempatnya adalah di dinding2 kedai runcit. Jika dilihat secara dekat, hanya 3 botol yang dipaparkan di dalam poster ini iaitu Lemonad, Strawberi dan juga Oren. Tiada kelihatan pula Krim Soda dan juga Bir Halia
Poster ini dikeluarkan sempena untuk meng redeem bottle cap liner yang boleh ditukarkan dengan beberapa barangan dari Schweppes berupa tin can, polo shirt, rantai kunci, beg serta tuala
Untuk memenuhi permintaan seorang rakan baik di Temasek, aku paparkan tudung botol yang boleh dibuat rujukan sebab kebanyakan bottle cap schweppes yang kami dapat sudah 24karat. Dan pengedar yang tertera adalah beralamat di Jalan Ampuan, Batu Pahat, Johor.
'Keep It Until Hard To Find'

Thursday, December 6, 2012

Poster 4U2C

Jikalau anda bersekolah pada tahun 90an, ingatkah anda pada fenomena Rap/Hiphop menular di Malaya pada masa itu? Dengan naiknya nama seperti Vanilla Ice dan MC Hammer pada tahun 1990-1991, aku teringat akan sebuah band Rap dari Malaysia yang seperti poster di bawah ini. Group yang slalu bikin huru hara iaitu 4U2C yang popular dengan lagu Kami Rappers Yo! dan lagu cintan cintun iaitu Fiona, poster ini dapat jugak aku perolehi dari seorang teman di Muar dalam keadaan yang agak memuaskan jugak poster ni yang diedarkan oleh BMG music
Anda kenal akan ahli kumpulan ini? yang merangkap ketua jugak lah dalam 4U2C ni..tak sangka perangai kebudak2 kan dia sekarang dah pakai Bentley hehe..dapat title Dato' lagi..tak sangka penyanyi yang femes dengan lagu Bergema Takbir di Pagi Raya ni berjaya jugak ya hehe
Aku berkenan akan poster ini bukanlah disebabkan lagu Kerja Partime, Darling I Love U, mahupun I Miss U, tetapi adalah kasut yang dipakai oleh mereka2 ini iaitu Roadstar yang juga menjadi kasut Raya ku pada tahun 1992
'Keep It Until hard To Find'